Güneydoğu Avrupa’da yer alan ülkenin doğusunda Sırbistan, kuzeyinde Karadağ, batısında Hırvatistan bulunuyor. Ayrıca Bosna-Hersek’in Adriyatik Denizi’ne 20 kilometrelik bir kıyısı bulunuyor. Başkenti Saraybosna olan ülke doğası, tarihi ve kültürüyle gezilmesi gereken ülkelerden biri. Osmanlı Devleti’nin idaresinde 400 yılı aşkın bir süre kalan ülke, Balkanlar’da Osmanlı izlerini en iyi muhafaza eden ülke. Camiler, köprüler, han, hamamlar, medreseler, kütüphaneler gibi yüzlerce Osmanlı eseri Bosna-Hersek’te görülebilir. Bosna-Hersek’in vatandaşlarımızdan vize istememesi, yüzyıllara dayanan ortak miras bu ülkeyi bizim için daha da cazip hale getiriyor.
Kışları soğuk ve karlı olan Bosna, kış mevsiminde kayak için tercih edilen ülkelerden biri. Haziranda yağmurlu, temmuz ve ağustos aylarında ise güneşli olan Bosna’ya yıl boyunca doğa ve kültür için gezisi için gidilebilir. Karayolu ve uçakla Türkiye’den Bosna-Hersek’e gidilebilir. Geziye başlamak için başkent Saraybosna güzel bir seçenek.
Saraybosna
Şehirde başta Osmanlı eserleri olmak üzere birçok görülmesi gereken yer var. Kanuni Sultan Süleyman’ın Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey, şehrin ikinci kurucusu sayılıyor. Şehirdeki en önemli eserler onun döneminde yapılmış. Osmanlı eserleri dışında diğer önemi uygarlıkların da izleri Saraybosna’da görülebilir.
Başçarşı
Şehrin tarihi merkezi olan Başçarşı, 15. yüzyılda inşa edilmiş bir Osmanlı çarşısı. Bu çarşıda önemli Osmanlı eserleri bulunuyor. Milijacka Nehri’nin kuzeyindeki çarşıda; dükkanlar, bedesten, camii ve medrese Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri olarak görülebilir. Sebil, Beyaz Burç, Brusa Bedesteni, Gazi Hüsrev Bey Camii, İmparator Camii ve Saat Kulesi bu örneklerden bazıları.
Sebil
Başçarşı’nın giriş kısmında yer alıyor. Taş ve ahşap olan çeşme şehrin buluşma noktalarından biri. 1753 yılında yaptırılan çeşmenin çevresinde oturup dinlenebilir, yemek molası verebilirsiniz.
Gazi Hüsrev Bey Camii
1530 yılında inşa edilen camii şehrin en önemli dini yapısı. Minaresi 47 metre, kubbesi ise 26 metre yüksekliğinde olan camii Mimar Sinan tarafından yapılmış. Gazi Hüsrev Bey’in türbesi camiinin bahçesinde yer alıyor. Ayrıca camii ve bahçesinde şadırvan, muvakkithane, ezan taşı, mektep, medrese, saat kulesi ve abdesthane de mevcut.
Umut Tüneli
Savaş döneminde önemli rolü olan bu tünel müzeye dönüştürülmüş. Bosna ve Saraybosna arasındaki bağlantı bu tünel sayesinde sağlanmış. Gıda, ilaç ve mühimmat bu tünel sayesinde sağlanırken yaralı ve hastalar da buradan geçirilmiş. Bugün müze içerisinde savaşın izleri ve belgeler görülebilir.
Latin Köprüsü
Latin Köprüsü 1541 yılında inşa edilmiş. 1791 yılında selden sonra yenilenen köprü tipik bir Osmanlı köprüsü.
İmparator Camii
Hünkar Camii ya da Fatih Camii isimleriyle de bilinen camii, 15. yüzyılda inşa edildikten sonra yenilenme çalışmalarıyla günümüze kadar gelebilmiş. Kabristan kısmı görülmeye değer olan camii, Fatih Sultan Mehmet’e hediye olarak yapılmış.
Müzeler
2004 yılında açılan Saraybosna Müzesi 1551 yılında Rüstem Paşa tarafından yapılan kubbeli bir yapının içerisinde yer alıyor. 1888 yılında kurulan Ulusal Müze ise arkeoloji, etnoloji, doğal bilimler açısından önemli koleksiyonlara sahip.
Morica Han
1551 yılında yapılan ve 1697 yılında yenilenen han zamanında bir kervansaray olarak kullanılmış.
Alifakovac Müslüman Mezarlığı
Ülkenin ünlü lideri Aliya İzzet Begoviç ve şehitlerin mezarları bulunuyor. Mezarların çoğunun üstünde ölüm yılı olarak 1993 yılı yazması insanın kanını donduruyor.
Sonsuz Ateş
- Dünya Savaşı’nda ölenlerin anısına yapılmış olan bu anıtta sürekli yanan bir ateş bulunuyor.
İnat Evi
Evin sahibinin inadıyla meşhur olan bu evi ziyaret edip hikayesini dinleyin.
Neretva Nehri’nin kıyısındaki Mostar, köprüsü, camileri ve evleriyle Bosna-Hersek’te görülmesi gereken bir diğer yer. Osmanlı’ya sağladığı vezirlerle meşhur olan Travnik ise Osmanlı kültürünün yaşanabileceği diğer bir şehir. Majevica Dağı’nın eteklerindeki Tuzla, eşsiz doğal güzellikleriyle ziyaret edilmeli. Ülkenin sembolü altın zambak. Perucica Ormanı, yağmur ormanı olmasıyla önemli bir değere sahip.1995 yılında düzenlenmeye başlayan Sarajevo Film Festivali Balkanlar’ın ve Güneybatı Avrupa’nın en önemli festivali.
Cevapla