Bulundukları şehrin sembolü olan, şehrin siluetini oluşturan kuleleri sizler için listeledik. Bu kulelerden kimi yüzyıllar önce yapılmış, kimiyse yakın tarihte. Şehre kuşbakışı bakma imkanı sunan kulelerin kimisine merdivenle nefes nefese kalarak çıkılıyor, kimisine ise asansör aracılığıyla. Ziyaretçilerine selam duran dünyanın en önemli kuleleri yazımızda. Siz de bu kulelere çıkıp en güzel manzaralara şahit olup, en güzel fotoğrafları çekebilirsiniz.
Eiffel Kulesi, Fransa
Paris’te bulunan demir kule sadece bulunduğu şehrin değil Fransa’nın sembolü. Kulenin ismi Gustave Eiffel’den geliyor. Kule, 1887 – 1889 yılları arasında inşa edilmiş. Fransız Devrimi’nin 100. yıl kutlamaları kapsamında Expo 1889 Paris Fuarı’nın giriş kapısı olarak inşa edilen Eiffel Kulesi, 300 metre yüksekliğe sahip. Zirvede bulunan televizyon vericileriyle boyu 27 metre daha artıyor.
Žižkov Televizyon Kulesi, Çek Cumhuriyeti
Başkent Prag’da bulunan kule bir verici kulesi. 1985 – 1992 yılları arasında inşa edilmiş olan kule, 216 metre yüksekliğe sahip. İleri teknoloji mimari örneği olan kule, adını bulunduğu Žižkov semtinden alıyor.
Pisa Kulesi, İtalya
İtalya’nın kuzeyindeki Pisa şehrinde, Mucizeler Meydanı’nda bulunan kulenin yüksekliği 56 metre. Pisa Kulesi, 1063 – 1090 yılları arasında yapılan şehir katedralinin çan kulesi olarak 1173’te yaptırılmış. Bitirildiği günden itibaren güneye doğru eğilen kulenin şu andaki eğimi 5,5° olarak tespit edilmiş. Eğilmesinin sebebi ise temeldeki yumuşak zeminin çökmesi.
Berliner Fernsehturm, Almanya
Berlin şehir merkezine bulunan kule, bir televizyon kulesi. 1965 – 1969 yılları arasında inşa edilen kule, 368 metrelik uzunluğa sahip.
Ostankino Kulesi, Rusya
Ekim Devrimi’nin 15. yıl dönümü için yapılan kule, 1963 – 1967 yılları arasında yapılmış. Moskova’da bulunan radyo – televizyon kulesi 540 metre yüksekliğinde. Moskova’nın simgesi olan yapı dünyanın en yüksek yapılarından biri.
Big Ben, İngiltere
Resmi adı Elizabeth Kulesi olan kulenin aslında çanının ismi Big Ben. Londra’da Westminster Sarayı’nın yanında bulunan saat kulesi 96,3 metre yüksekliğinde. Kulenin çanı 14 kilometre uzaktan bile duyulabiliyor.
Guinigi Kulesi, İtalya
Toskana’nın Lucca şehri tipik bir Ortaçağ kenti. Bu kentin simgesi ise Guinigi Kulesi. 44,5 metre yüksekliğindeki kule tepesindeki meşe ağaçlarıyla ünlü. Eskiden ailelerin bir prestij sembolü olarak yaptırdığı kulelerden biri olan Guinigi Kulesi, 14. yüzyılda inşa edilmiş.
PL Barış Kulesi, Japonya
PL Barış Kulesi, Osaka kentine yakın Tondabayashi’de bulunuyor. Kulenin biçimi garip ancak etkileyici. Kule, gökyüzünü işaret eden bir parmağı andırıyor. 180 metre yüksekliğindeki kule 1970 yılında inşa edilmiş. Tüm savaş kurbanları için dikilen kule bu özelliği sebebiyle Barış Kulesi olarak anılıyor.
Galata Kulesi, Türkiye
528 yılında inşa edilen kule, IV. Haçlı Seferi’nde tahrip edilince 1348 yılında yeniden yapılmış. Zindan, rasathane ve yangın gözleme kulesi olarak da kullanılan kulenin yüksekliği 69,90 metre. Galata Kulesi, İstanbul’un Galata semtinde bulunuyor. Kuleden panoramik olarak İstanbul Boğazı ve Haliç seyredilebiliyor.
Belfry Kulesi, Belçika
Brugge’un merkezinde bulunan kule 83 metre yüksekliğinde. 1240 yılında yapılan kule hazine ve arşiv olarak kullanılmış. Kule, çanının farklı ezgileri sebebiyle görüntüsüyle olduğu kadar sesiyle de şehrin hayatında önemli bir yere sahip.
Kutub Minar, Hindistan
13. yüzyılda zafer anıtı olarak inşa edilmiş olan minare, 72,5 metre yüksekliğe sahip. Selçuklu, Gurlu ve Gazneli mimarisinden izler taşıyan yapı, Delhi’de bulunuyor.
Space Needle (Uzay İğnesi), Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri’nin Washington eyaletinin Seattle şehrinde bulunan kule, Almanya’da bulunan Stuttgart Kulesi’nden esinlenilmiş. 1962 yılında yapılan kule “uzay çağında insan” temasıyla düzenlenen Seattle Dünya Fuarı için yapılmış.
bunları çizecektim teşekkürler