Her ne kadar Türkiye’nin pek çok bölgesi yöresel tatlarıyla ünlü olsa da, Hatay, konumu ve çok kültürlülüğü sayesinde şüphesiz en zengin lezzetlere sahip olan şehirlerin başında geliyor.
Yemek yemek için yaşayanlardansanız eğer emin olun ki Hatay’ı seveceksiniz! Gastronomi turizmi açısından oldukça zengin olan kent muhteşem tatlarını köklü tarihine, yani Türk, Arap ve Yörük mutfağının muhteşem harmanına borçlu.
Yaklaşık 460 çeşit yemeği, mezesi ve tatlıları bulunan mutfağın olmazsa olmazlarını araştırdık, Hatay’da nerede ne yenir, listesini çıkardık.
Afiyet olsun!
1. Binbir çeşit mezeler
Arap mutfağı özellikle mezeler konusunda çok zengin, hele hele Türk mutfağının lezzetleri ve yörenin doğal zenginlikleriyle birleşti mi bulunmaz bir ziyafet çıkıyor ortaya!
Fava, oruk (bir nevi içli köfte), abugannuş (yöresel patlıcan ezmesi), kekik salatası, kısır, ekşi aşı, tuzlu yoğurt, gavurdağı salatası, maklube ve zahter salatası Hatay’dayken denemeniz gereken tadların başında geliyor.
Hatay Sultan Sofrası’nın lezzetli mezelerini kesinlikle öneririz! Borani, kaytaz böreği, frik pilavı gibi yöresel harikaları da burada denemeniz mümkün. Antakya’nın ara sokaklarındaki eski evlerden birinin sempatik avlusunda meze ve saç kavurma için ise Avlu Restoran’ı deneyin. Vaktiniz bol ise tarihi bir taş binada bulunan Sveyka Restoran’a da yolunuzu düşürün, genellikle kalabalık olduğu için öncesinden rezervasyon yapmanızda fayda var.
2. Humus
Sıcak ve soğuk olarak, etli, sucuklu, pastırmalı, bol baharatlı! Her versiyonunu her ustanın elinden denemek lazım buldukça, tadı hep farklı ama hep güzel Hatay’da! Üç kuşaktır bu işin içinde olan, ‘humusu gözüm kapalı yaparım’ diyen Yoğurtçu Humus’taki Nedim Usta’ya mutlaka uğrayın, pişman olmayacaksınız!
3. Künefe
Buraya kadar gelip sakın Künefe yemeden dönmeyin! Yörede sabah kahvaltılarında bile yenen bu tatlı bilinenin aksine burada gayet hafif bir alternatif. En can alıcı noktası özenle seçilmiş yağı ve peyniri olan künefenin tadı emin olun ki Hatay’da bir başka. Ahmediye Cami’nin avlusunda küçücük bir dükkanda, doğal kömür ateşinde koca koca tepsilerde hazırlanan künefelerin sunulduğu Çınaraltı Künefe’ye, yani Yusuf ustanın yerine uğramanız şart!
4. Uzun Çarşı
Gurmelerin mutlaka uğraması gereken Uzun Çarşı’nın geçmişi neredeyse kentin kendisi kadar eski. Geleneksel Antakya el işçiliğinden, yemeklerine, giyimden, teneke işçiliğine kadar Antakya kültürünün izlerini çarşının her köşesinde görmek mümkün.
Her ara sokak ve cadde farklı bir meslek grubuna ait. Peynirinden baharatına çeşit çeşit malzemeyle Antakya mutfağını evinize taşımak istiyorsanız buraya mutlaka uğramalısınız. Nar Ekşisi, biber salçası, domates salçası, kırma yeşil zeytin, tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri (yassı, dil, örgü, çökelek), taze kekik (zahter) almadan dönmeyin!
Uzun Çarşı’da anında yemelik duraklar da mevcut. Kahvaltı için şahane bir seçenek olan Güneş Gıda sayesinde binbir çeşit peynir, zeytin ve yöreye özgü baharatlar eşliğinde muhteşem bir ziyafet çekebilirsiniz.
Cevapla