Yerden yüzlerce metre yüksekte, metal bir tüpün içerisinde saatler geçirmek hiç de kolay değil. Katedilen binlerce kilometrenin yorgunluğunu daha kolay atmanızı ve uçuşunuzun daha rahat geçmesini sağlayacak olan bu önerilere bir göz atın…bağışıklığınızı ve tatilinizi riske atmayın!
1. Koltuğunuzu doğru seçin!
Keyifli bir uçuşun ilk adımı doğru koltuğu seçmekle başlar! Hele hele bir kaç saatten daha uzun sürecek olan bir uçak yolculuğu yapacaksanız, koltuk seçiminizi şansa bırakmamanızı öneririz! Uçağın koltuklarının bile arkaya doğru yatmadığı en son sırada 15 saat boyunca orta koltukta oturmak hiç de eğlenceli bir deneyim değil! First Class veya Business uçmuyorsanız, ipleri elinize almanız gerekiyor.
Online check-in başlar başlamaz, tuvalete ulaşımı rahat ve hareket ihtiyacınızı kolayca karşılayabileceğiniz bir koridor koltuğu kapmanızı öneririz. Uçuş öncesi vaktiniz varsa eğer, önü boş olduğu için size daha geniş bir hareket alanı sağlayan acil çıkış kapılarındaki koltuklardan edinin (güvenlik gerekçesiyle çoğu havayolu buralara online check-in imkanı tanımıyor fakat havaalanına erkenden gidip bu koltukları kapabilirsiniz!).
2. Organize Olun!
Bir sürü çanta ve poşet ile yolculuk yapmak işleri kendiniz için gereğinden fazla zorlaştırmaktan başka bir şey değil. İhtiyacınız olan herşeyi kolaylıkla bulabileceğiniz, bol kompartmanlı bir uçuş çantası hayat kurtarır! Çantanızı seçmeden önce uçacağınız havayolunun kabin içi seyahat bavulu kurallarına göz atmayı unutmayın!
3. Uçuş Kiti Oluşturun!
Uçuş boyunca ihtiyacınız olabilecek herşeyi kolayca ulaşabileceğiniz tek bir çantada toplamak uçuşunuzun çok daha rahat geçmesini sağlayacaktır. Rahat bir yolculuk geçirmenize ve uyku çekmenize yardımcı olacak ve bedeninizin yeni destinasyonununa adaptasyonunu kolaylaştıracak olan kitinizde olması gereken en önemli şeyler…
– Basınçtan tıkanan kulaklarınızı açmak için sakız
– Uçaktaki hava yüzünden kuruyacak olan cildiniz ve gözleriniz için iyi bir nemlendirici, lens takanlar içinse lens suyu ve gözlük
– Rahat bir uyku çekebilmeniz için göz bandı, kulak tıpaçları ve şişirebilir boyun yastığı
– İhtiyaç duyabileceğiniz ilaçlar
– Diş fırçası
– Antibakteriyel mendiller
– Tarak
– Makyaj ve temizlik malzemeleri
4. Bol Bol Su İçin!
Uzun uçuşlarda her ne kadar siz farketmeseniz bile vücudunuz su kaybeder, bu yüzden hem uçuş sırasında hem de sonrasında vücut dengenizi koruyabilmeniz ve kan basıncınızı rahatlatabilmeniz adına bolca su içmeniz gerekiyor. Güvenliği geçtikten sonra havaalanından satın aldığınız büyük bir şişe suyu yanınıza almanızı öneririz! Alkol ve kahve gibi sizi dehidre edecek ve jet lag ihtimalinizi artıracak içecekleri de az tüketmeye özen gösterin. Alternatif olarak sizi sakinleştirecek ve rahat bir uyku çekmenizi sağlayacak olan papatya çayını tercih edebilirsiniz.
5. Kıpırdayın!
Eğer vücudunuzun ve kaslarınızın tutulup ağrımasını istemiyorsanız, dolaşımınızı etkileyen uzun uçuşlarda mutlaka saatte bir ayağa kalkıp hareket etmeniz gerekiyor. Koridor aralarında yapacağınız kısa yürüyüşler ve eklemlerinizi kıpırdattığınız egzersizler yüksek basınç nedeniyle alt üst olan kan akışınızı düzenler ve hem uçuşu hem de uçuş sonrasını çok daha rahat ve dinç geçirmenizi sağlar.
6. Sağlıklı Beslenin!
Sizi susuz bırakacak edecek ağır yiyeceklerden, kafeinli içeceklerden ve çoğu zaman sodyum ağırlıklı olan uçak yemeklerinden uzak durun. Havayollarının size sunduğu alternatifleri iyice inceleyin. Önceden belirttiğiniz takdirde çoğu firma hafif ve sindirimi daha kolay olan vejeteryen ve vegan seçenekler sunuyor. Bu sayede yolculuk boyunca oluşabilecek olan sindirim sorunlarını önleyebilir ve rahat bir uçuş geçirebilirsiniz. Badem, muz ve havuç gibi sağlıklı atıştırmalıkları da yanınızda bulundurmanızda fayda var!
7. Rahat Giyinin!
Özellikle uzun yolculuklarda rahat ve spor kıyafetleri tercih edin. Eğer vardığınızda gitmeniz gereken önemli bir etkinlik veya toplantı varsa, uçuş sırasında giyeceğiniz rahat kıyafetlerinizi çantanıza atın, iner inmez de üstünüzü tekrar değiştirin. Kabin uçuş sırasında çoğunlukla serin olduğundan üzerinize gerektiğinde çıkarabileceğiniz kalın bir kazak vb. şeyler almanızda fayda var.
Uzun uçuşlar esnasında meydana gelen ayak şişliklerini en aza indirgemek içinse spor ayakkabı gibi rahat alternatifleri seçmeyi ihmal etmeyin.
8. Jet lag’i Yenin!
Yola çıktığınız noktayla varış destinasyonunuz arasındaki saat farkı dolayısıyla biyolojik saatiniz ile dış dünyadaki saat arasındaki uyumsuzluğun yol açtığı rahatsızlık olan Jet lag’in etkilerini en aza indirgemek için bedeninizi kandırın. Hatta becerebilirseniz, gitmeden bir kaç gün önce yolculuk yapacağınız ülkenin saatine yavaş yavaş uyum sağlamaya çalışın; batıya yolculuk yapacaksanız bir kaç saat geç, doğuya gidecekseniz eğer bir kaç saat erken yatmakta fayda var! Uçuş boyunca ise varış noktanızdaki saate göre hareket etmeye gayret gösterin. Biraz ön planlamayla tatilinizin ilk günlerini saat farkından mümkün olduğunca az etkilenerek geçirebilirsiniz.
9. Korkularınızı Aşın!
10. Oyalanın!


Cevapla