“Nasip olur Amasya'ya varırsan
Giden sail(yelken), selam getir pirimden
Hublar şahı Hamdullah'ı görürsen
Giden sail selam getir pirimden” diyen ünlü ozanımız Aşık Veli’nin sözleriyle başlamak sanırız en doğru giriş olacaktır.
Amasya Karadeniz bölgesinin ,Orta Karadeniz Bölümünde Yeşilırmak’ın üstünde yer alan ve Anadolu’nun en eski yerleşim alanlarından biri olan Şehzadeler şehridir.
M.Ö 4000 yılına kadar uzanan tarihiyle Hititlerden Perslere,Romalılardan Osmanlılara kadar birçok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan, 183 yıl boyunca Osmanlı Devleti’ne şehzadeler ve padişahlar yetiştiren bir şehirdir Amasya.
Amasya’ya Ne zaman Gitmeli?
Amasya’nın iklimi, her ne kadar Karadeniz iklimi olsa da yer yer Karasal iklimin de etkileri görüldüğü için yaz ayları genel olarak sıcak ,kış ayları ise soğuk ve yağışlı geçer.Soğuk havarı seven biriyseniz,Ocak ve Şubat aylarında sıcacık kazaklarınız,botlarınız ve montlarınızla birlikte Amasya’da çok güzel kar manzaralarıyla karşılaşabilirsiniz ve bol bol kar temalı fotoğraflar çekebilirsiniz.Mart ayının gelmesiyle birlikte Amasya’da bahar yağmurları başlar.Nisan ve mayıs aylarında tepelerin de yeşillenmeye başlamasıyla birlikte ,bol oksijeni ve temiz havayı seven herkes Amasya’ya gelmeye başlar.Haziran,Temmuz,Ağustos gibi yaz aylarında etraf kiraz,dut ve diğer meyve ağaçlarının rengarenk meyveleriyle donanır.Sonbahar aylarında ise mis gibi elma bahçelerinin güzelliğiyle karşılaşırsınız ve sonbaharın kendine özgü sarı-kırmızı renklerini en güzel Amasya’da görebilirsiniz.Bize soracak olursanız Amasya’ya gidilebilecek en güzel mevsimler ilkbahar ve yaz aylarıdır.
Amasya’ya Nasıl Gitmeli?
Amasya’yı görmek isteyen herkes çok şanslı çünkü Amasya’ya Türkiyenin her yerinden ulaşım rahatlıkla sağlanabilmektedir.Amasya’ya gitmek için karayolunu ve havayolunu kullanabilirsiniz.Kendi aracınızla seyahat etmek istiyorsanız Samsun,Çorum,Tokat yolunu kullanabilirsiniz.Karayolunda diğer bir alternatif ise otobüs firmalarıdır.Amasya otogarında hizmet veren birçok otobüs firması bulmak mümkündür.
Tercihiniz havayolu ise,Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan ve şehir merkezine 1-1,5 saat mesafede bulunan Merzifon Havalimanını kullanabilirsiniz ve uygun fiyatlı Amasya biletini kolayca bulabilirsiniz. İstanbul’dan Amasya’ya seyahat etmek isteyen yolcularımız hem Türk Hava Yolları hem de Pegasus Hava Yolları’nın tarifeli seferlerinden yararlanabilirler. Türk Hava Yolları’nın Atattürk Havalimanı’ndan her gün amasya’ya tarifeli seferi bulunuyor. Ancak Anadolu yakasında outran ve özellikle Sabiha Gökçen Havalimanı’nı tercih eden yolcularımız için Pegasus Hava Yolları’nın haftanın belirli günleri Amasya’ya tarifeli seferi olduğunu hatırlatmak isteriz.
İzmir, Antalya, adana gibi diğer büyük şehirlerimizden amasya’ya gitmek isteyen yolcularımız için direct uçuş bulunmadığı ancak İstanbul üzerinden aktarmalı uçuşların mevcut olduğu bilgisini paylaşmak isteriz.
Seyahat planlarınızı yapmaya başladığınız an amasya uçak biletinizi alırsanız erken rezervasyon ayrıalıklarından yararlanarak en ucuz Amasya biletini rahatlıkla bulabilirsiniz. Biletinizi Türk Hava Yolları’nın ekonomi promosyon sınıfından alırsanız ulaşım masrafınızın çok düşük olacağını unutmayın.
Amasya’da Nerede Kalmalı?
Amasya’ya gitmek istiyorum ama nerede kalabilirim dediğinizi duyar gibiyiz?Hiç merak etmeyin.Amasya’da , samimi aile ortamlarını bulabileceğiniz,şehrin en güzel manzaralarını görebileceğiniz uygun fiyatlı çok sayıda otel ve pansiyon seçenekleri bulunmaktadır.
Konaklama tesislerinin bu kadar bol olduğu Amasya’da, yılın her mevsimi rahatlıkla yer bulabilirsiniz.Ama yine de tatil planı yapmaya başladığınızda bütçenize uygun konaklama tesislerini internet üzerinden araştırabilir ve erkenden rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.
Amasya’da Ne Yemeli-İçmeli?
Amasya’ya girdiğiniz andan itibaren insanların birbirlerine karşı olan sevgi,saygı ve hoşgörülerine tanık olmamak elde değil.Yemeklerin tadının bir başka oluşu gösteriyor ki bu muhteşem ortam ve kültür birikimi Amasya’nın mutfağına da yansımış.Leziz çorbalar,tatlılar,ana yemek seçenekleri Amasya’nın zengin mutfağı içinde yer alır.Özellikle Çatal çorbası,Helle çorbası,Amasya çöreği,Bakla dolması,Ciğer sarması,Etli bamya,Keşkek,Mıhlama,Mumbar,asma yaprağının bol olmasıyla her sofrada yerini alan Yaprak sarması,Kuymak, gibi lezzetleri nasıl yediğinizi anlamayacaksınız bile.O kadar lezzetliler ki… Ayrıca bu eşsiz lezzetleri bir tatlıyla taçlandırmak isterseniz, Amasya’nın meşhur elmalarından yapılan elma tatlısını yemeden kesinlikle dönmeyin deriz.
Amasya’nın en güzel restoranlarının bulunduğu Yeşilırmak veYalıboyu çevresine mutlaka uğrayın.Bu bölgede bulunan restoranlarda muhteşem manzara eşliğinde, lezzetli yemekleri yiyebilirsiniz.Ünlü restoranları sıralayalım öyleyse ;
Ali Kaya Restaurant
Yamaç Bistro
Çörekçi Galip:Sabah kahvaltısı için ünlü Amasya çöreklerini bulabileceğiniz bir mekan
Amaseia Mutfağı: Günbatımının Yeşilırmakla birleştiği akşam saatlerinde, bu manzarayı kaçırmak istemeyenlerin soluğu Amaseia’da alması gereken, muhteşem yöresel ev yemeklerine sahip olan Amaseia Mutfağı…
Bedesten Osmanlı Mutfağı: Şehzadelere ve padişahlara tanıklık etmiş Amasya’da Osmanlı mutfağının lezzetlerin tatmak istiyorsanız Bedesten Osmanlı Mutfağına gitmeyi unutmayın.
Strabon Restaurant: Yalıboyunda,Yeşilırmak manzaralı ve 50 kişilik kapasitesiyle günün her saati dolu olan ve zengin yemek menüsüne sahip Strabon Restaurant’a gitmeden önce rezevasyon yaptırmanızı öneririz..
Amasya’da Nereleri Gezmeli?
Her tarih döneminden birçok parça taşıyan,küçük ama hiçbir detayının kaçırılmaması gereken konsantre bir şehir Amasya. Bu konsantre yapısı size hem doğal güzellikleri hem de tarihi değerleri aynı anda bulabilme imkanı sunuyor.
Hazeranlar Konağı
Yalı boyu evleri dizisindeki en güzel konak olan Hazeranlar Konağı, Osmanlı döneminin en zarif sivil mimari örneklerinden birisidir.1872 yılında, Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa'nın defterdarı Hasan Talat Efendi tarafından ,kız kardeşi Hazeran Hanıma yapılmıştır. Konak ismini; burada uzun yıllar yaşayan Hazeran hanımdan almıştır.Sur duvarları üzerine yapılmış iki katlı bir yapıdır. Haremlik , selamlık olmak üzere 2 bölüme ayrılan konak,muhteşem bir Osmanlı mimarisidir.Katlarda oturma ve yatak odaları, avlu, kahve odası, ocaklı oda, ebeveyn ve selamlık odaları ile hela ,sofa etrafında yer almaktadır.
Amasya Kalesi
Şehrin ve Yeşilırmak’ın kuzeyinde ,Harşane Dağı üzerinde bulunan tarihi bir kaledir.Tarihte birçok kez el değiştirmiş olan Amasya Kalesi, Persler, Romalılar,Pontus ve Bizanslıların egemenlikleri döneminde çok fazla saldırıya uğradığı için yüzyıllar içinde yıkılmış ve tekrar inşa edilmiştir. Kalenin önemli tepe noktaları sur duvarları ve moloz taşlardan yapılmış olup, Yeşilırmak’ın kıyısına kadar 8 müdafaa kademesine sahiptir. Kalede Cilanbolu denilen 150 basamakla aşağıya inilen 8 metre çapında dehliz vardır. Kalede sarnıçlar, su depoları, eteklerinde Osmanlı dönemine ait hamam kalıntıları ve kayaya oyulmuş Pontus Kral Mezarları bulunmaktadır.
Kral Kaya Mezarları
Helenistik dönemde Pontus Krallarının egemenliğinde olan Amasya’nın güney eteklerine,kalker kayaların oyularak yapıldığı mezarlardır.Yapıları ve konumları itibariyle ilk bakışta dikkati çeken 5 Kral Kaya mezarı vardır.
Aynalı Mağara (Güzelce Kız)
Aynalı mağara adını ünlü bir efsaneden alır.
Zamanın birinde Güzelce Kız, dünyalar güzeli bir kral kızıdır.O kadar güzeldir ki, onu görenler kendinden geçerler.Bu yüzden Güzelce kız, hep peçeli gezer ve o güzel yüzünü kimseye gösteremez.
Artık zamanının geldiğini düşüne kral kızını evlendirecektir ve dört bir yana haber salar.Ama kralın bir şartı vardır.Kim kızının yüzüne bakıp dayanırsa kızını ona verecektir. Bu çağrıya her taraftan şehzadeler, vezir çocukları, dünya zenginleri, yiğitler, bilginler, kısacası gençliğine, bilek gücüne güvenenler dört nala Amasya’ya gelirler.
Amasya meydanında kurulan özel bölümde bulunan Güzelce Kıza kimse yaklaşamaz.Kendine güvenen delikanlılar cesaretlerini toplayamaz, yanına yaklaşan ise peçesini kaldırmak istediğinde eli titrer, dizlerinin bağı çözülür. Bu sahneler günlerce devam eder. Bir gün fakir mi fakir, ama yiğit mi yiğit, gerçekten güzel, alımlı bir delikanlı “Ben de şansımı denemek istiyorum!” diye destur alıp tahtın yanına yaklaşır. Herkesin şaşkın bakışları arasında hiç vakit geçirmeden Güzelce Kız'ın peçesini kaldırır. O an öyle bir elektriklenme olur ki, bir aydınlanma, bir alev, bir ateş sarar etrafı. Kimse ne olduğunu anlayamaz. Meydanda bulunanlar korkudan yerlere kapanır. Sonra, sonsuz bir sessizlik içinden kömür kesilir iki genç, yan yana uzanmış şekilde.
İki gencin cesedi, şehre yakın yerdeki bağ ve bahçelikler yanında bulunan kaya mezar içinde iki ayrı odaya gömülür. Bu kaya mezarının dışı güneşle birlikte Güzelce Kız’ın yüzü gibi parlamaya başlar. Bu parlaklığından dolayı da, daha sonra kaya mezarın adı " Aynalı Mağara" diye ünlenir.
Ve bu hikayeden etkilenen binlerce kişi yüzyıllardır Güzelce Kızı ziyarete gelir.
Ferhat Su Kanalı
Helenistik dönemde şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmış olan su kanalıdır.
Amasya Camileri
Osmanlı Sultanları tarafından yaptılan bu camiler çok önemli tarihi yapılardır. Burmalı Minare Cami, Gökmedrese Cami ,Gümüşlü Cami, Bayezid Paşa Cami, Yörgüç Paşa Cami, Sofular Abdullah Paşa Cami,Şirvanlı (Azeriler) Cami, Abide Hatun Cami ve Halifet Gazi Kümbetidir.
Han, Hamam ve Çarşılar
Ezine Han: Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad’ın hanımı Mahperi Hatun tarafından yaptırılmıştır.
Taşhan: Merzifon ilçesinde, 17. yüzyıl mimarisidir ve dikdörtgen şeklinde yapılmıştır.
Bedesten: Merzifon ilçesinde kubbeli ve dış cepheler dükkanlarla çevrilidir.
Eski Hamam: Merzifon ilçesindedir. 1678 yılında yaptırılmıştır.
Amasya Mesire Alanları: Kızlar Sarayı,Çakallar,Pirler Parkı,Kaynar Gölü Terziköy Kaplıcası,Yedi Kuğular Kuş Cenneti (Yedikır Barajı),Gani Baba Türbesi Borabay Gölü
Amasya Müzeleri
Amasya Müzesi: 1928 yılında arkeolojik eserler ve İslami devir mumyalarının bir araya getirilmesiyle kurulmuş bir müze deposudur.
Hazeranlar Konağı Etnografya Müzesi: 1865 yılında dönemin defterdarı Hasan Talat Efendi tarafından inşa ettirilmiştir.Hazeranlar Konağında toplam 355 civarında Etnoğrafik eser kullanılmıştır. Bu eserler arasında 19.yy. yaşantısını yansıtan giysiler,halı ve kilimler,günlük konakta kullanılan mutfak eşyaları ve kadın ziynet eşyaları gibi malzemeler yer almaktadır.
Alpaslan Müzesi: Yöreden derlenen Helenistik, Roma, Bizans, Şelçuklu, Osmanlı Dönemlerine ait arkeolojik ve etnoğrafik eserler ile sikkelerinden oluşan bir belde müzesidir.
Şüphesiz Amasya’da gezilip görülecek yerler bunlarla sınırlı değil, ancak sınırlarınızı zorlayıp bu tarihi konsantre şehri çözmek sizin elinizde. Ucuz Amasya uçak bileti ve konaklama fırsatı yakaladıktan sonra geriye sadece Amasya’nın tarihi dokusunu iliklerinize kadar hissetmek kalıyor.
Şimdiden rahat uçuşlar ve keyifli tatiller…