Giresun, Aksu ve Batlama vadileri arasında denize doğru uzanan bir yarımada üzerinde kurulmuş olup, bu yarımadanın doğusunda ve 2 km açığında Doğu Karadeniz’in tek adası olan Giresun Adası bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde, kuzeyinde Karadeniz sahili ile güneyinde Kuzey Anadolu dağlarının ikinci sırası arasında yer almaktadır. Batısında Ordu, güneybatısında Sivas, güneydoğusunda Erzincan, doğusunda Gümüşhane ve kuzeydoğusunda da Trabzon ile çevrilidir.
Giresun’la ilgili ilk tarihi bilgiler, Yunanlı coğrafyacı ve seyyahların eserlerinde görülmektedir. Bu eserlerde bölgede yaşayanları Kolhlar, Driller, Mossinoikler, Halibler, Tibarenler,Gaskalar, İskitler, Kimmerler, Amazonlar, Hunlar, Kumanlar, Peçenekler , Akhunlar, Sabirler, Hazarlar, Bulgar Türkleri ve Oğuz Türkleri olduğu belirtilmektedir.
395 yılında Roma İmparatorluğunun ikiye bölünmesiyle Giresun, Doğu Roma İmparatorluğunun sınırları içinde kaldı.1204 yılında İstanbul Latinler tarafından fethedildi. Trabzon’a kaçan Doğu Roma İmparatoru Alesios Kommenos, yeni bir Rum İmparatorluğu kurdu ve Giresun’da Rum İmparatorluğunun hakimiyetine girdi.
1358 yılında Ordu emiri Hacı Emir Bey kuvvetleriyle Maçka’ya kadar ilerleyip,1361 yılında Giresun’a yeni bir sefer düzenlemiştir.1397 yılında Hacı Emir Beyin ölümüyle yerine geçen oğlu Süleyman Bey Giresun’u tamamen ele geçirmiştir.
Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt zamanında Anadolu’da Türk birliği sağlanmış, Süleyman Beyde bu birliğe katılmıştır.1398 yılı sonlarında Giresun Osmanlı Devletinin sınırları içine girmiştir.1402’de Timur Anadolu’yu istila edince Trabzon Rum İmparatorluğu 1404’de Giresun’u tekrar ele geçirmiştir.
İstanbul’un fethinden sonra Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet Han 1461’de Trabzon Rum İmparatorluğunu tamamen tarihten silmiştir. Böylece Giresun tamamen Osmanlı İmparatorluğuna bağlanmıştır.
Giresun’a Ne Zaman Gitmeli?
Giresun’u ikiye ayıran Giresun Dağları, şehrin her iki bölgesinde faklı hava koşulları ve bitki örtüleri oluşmasını sağlamıştır. Buna bağlı olarak Giresun da iki ayrı iklim tipi görülmektedir. Kıyılar ılık ve yağışlı, Kelkit Havzası, yâni Giresun Dağlarının güneyinde yazlar sıcak, kışlar soğuk geçer. Yaz aylarının diğer şehirlerde kurak geçtiği zamanda burada ılıktır. Yağışları ve iklim koşullarını göz önünde bulundurursak, çok sıcak olmayan Temmuz ve Ağustos ayı Giresun’u ziyaret etmek için en ideal aylardır.
Giresun’a Nasıl Gitmeli?
Giresun’a gitmek için birçok ulaşım alternatifi bulunmaktadır. Bunlar; havayolu, demiryolu, otobüs veya kendi aracınız ile yapabileceğiniz ulaşım çeşitleridir.
Giresun’a gelmenin en kolay yolu hava yolu ile gelmektir. Şehir merkezine 28km uzaklıkta olan Ordu-Giresun Havalimanına, İstanbul Sabiha Gökçen havaalanından karşılıklı, Pegasus ve Anadolu Jet’in direk uçuşları, İstanbul Atatürk Havalimanından da karşılıklı her gün THY uçuşları bulunmaktadır.
Ayrıca Ankara’dan her gün Giresun’a, Anadolu Jet’in direk uçuşları ile birlikte, Anadolu Jet ve Pegasus’un İstanbul Sabiha Gökçen havalimanı aktarmalı ve Thy’nin İstanbul Atatürk havalimanı aktarmalı uçuşları da bulunmaktadır.
İzmir’den de her gün Giresun’a, Pegasus’un İstanbul Sabiha Gökçen havalimanı aktarmalı ve Thy’nin İstanbul Atatürk havalimanı aktarmalı, Anadolu Jet’in Ankara Esenboğa havalimanından aktarmalı uçuşları da bulunmaktadır.
Havalimanından servis, taksi ve ya özel aracınız ile Şehir merkezine geçebilirsiniz. Yaz aylarında havaların ısınması ile artan turist sayısını göz önüne alırsak, erken rezervasyon yapmanız, hem uygun bilet almanızı sağlayacak, hem de sorunsuz bir yolculuk yapmanıza yardımcı olacaktır.
Giresun’da Nerede Kalmalı?
Giresun’da konaklama alternatifi çok fazla yoktur. Şehir merkezinde daha çok 3 yıldızlı ve 4 yıldızlı oteller bulunmaktadır. Giresun’da en kolay konaklama alternatifi bulacağınız yer, trafiğe kapalı olan en işlek cadde olan Atatürk Caddesidir. Burada her bütçeye uygun otel ve pansiyonlarda bulunmaktadır.
Giresun’da Ne Yemeli-İçmeli?
Giresun Mutfağında, kendi tarzı olan Karadeniz mutfağının birçok yemek çeşidi bulunmaktadır. Bunların başlarında; Kuymak, Hamsi Buğulaması, Hamsi Böreği, Hamsi Pilavı, Isırgan Çorbası, Fasulye Diblesi, Hemen hemen her sokak aralarında görebileceğiniz Giresun Simidi ve Macunlu pastasıdır. Fasulye Diblesi Karadeniz bölgesinin en önemli lezzetlerin başında gelir ve burayı ziyarete gelen herkese afiyetle tavsiye edilmektedir.
Giresun’da Nereleri Gezmeli?
Giresun Adası:
Giresun Adası, Kefken Adası ile birlikte Karadeniz'de bulunan iki adadan biridir. Kıyıdan 1.6 km açıkta olup, 40.000 metrekare alana sahiptir. Adada özellikle Akdeniz defnesi ve Yalancı Akasya başta olmak üzere 81 tür doğal otsu ve odunsu bitki türü bulunmaktadır. Karadeniz'de Karabatak ve martıların doğal olarak ürediği ada aynı zamanda göçmen kuşların uğrak ve dinlenme yeridir. Hakkında birçok efsaneler anlatılan, Amazonların ve birçok kavmin yaşadığı adada mitolojik çağlara ait birçok kalıntı bulunmaktadır. İkinci derece sit alanı olan ada Yaz mevsiminde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaktadır.
Giresun Kalesi:
Giresun Kalesi kentin kuzeyindeki yarım adanın kente hakim tepesi üzerinde yer almaktadır. Günümüze kadar gelen kalıntıları merkez kule ve ona bağlı sur duvarlarıdır. Surların ve kalenin Helenistik ve Roma Dönemi'ne kadar gittiği belirtilmektedir. Trabzon Rum İmparatorluğu'nun 1300'lü yıllarda Türklere karşı en son sınır kalelerinden birisidir. Bu nedenle 1301 yıllarında Trabzon Rum İmparatoru Alexius-II tarafından tamir ettirilmiştir. Kalenin denize hakim oluşu ve ticaret yollarının birleştiği noktada bulunuşu kıyı kontrollü amaçlı askeri bir yapı olduğunu göstermektedir. Kalenin en yüksek mevkisinde Atatürk'ün kişisel muhafızı Topal Osmanağa'nın mezarı, Denize bakan kuzey yamacında ise Şehitlik ve Hacı Bektaşi Veli hazretlerinin müridi Kurbande'nin türbesi bulunmaktadır.
Kümbet Yaylası:
Giresun şehir merkezine 60 km uzaklıkta yer almaktadır ve Giresun’un güneyinde Dereli ilçesinde yer almaktadır. Kümbet Yaylası, Doğu Karadeniz bölgesinde, 1640 metre uzunluğunda ki yayla Doğu Karadeniz’in gezilecek birçok yayla olmasına rağmen doğal güzelliği ile en meşhur ve turistik yaylasıdır.
Giresun Müzesi:
18. yüzyıldan kalma olan müze; 18. yüzyılın ortalarında, Ortodoks kilisesi olarak yapılmış, 1923 yılına kadar kilise olarak kullanılmıştır. 1923 yılından 1948 yılına kadar boş kalmış, 1948-1967 yılları arasında cezaevi olarak kullanılmıştır. 1967 yılından, 1982 yılına kadar tekrar boş bırakılmıştır. 1982 yılında restore edilen bina 1988 yılında müze olarak açılmıştır. Müze içerisinde Eski Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait antik eserler, taş kabartmalar, eski tarihlerde kullanılan silah, giysi ve para örnekleri sergilenmektedir.
Tirebolu Kalesi:
Tirebolu’nun deniz kıyısında, yüksek bir kayalık üzerinde bulunmaktadır. Tirebolu kenti, Miletoslular tarafından kurulmuş, kent bu adı üç şehir anlamına gelen Tripolis'ten almıştır. Bir görüşe göre kent bu adı yan yana bulanan üç burun üzerine kurulu olmasından, diğer bir görüşe göre ise Sen-Jan Kalesi, Bedrama Kalesi ve Andoz Kalesi isimli üç kaleden dolayı almıştır. Deniz içerisindeki doğal bir kaya üzerine kurulan kale, MÖ 15. YY da yapıldığı düşünülmektedir. Tek giriş kapısı bulunan kalenin sur duvarlarını dışarıdan aralıklarla yapılmış kuleler desteklemektedir. Kalenin ön tarafında topçu kuleleri ve 1 adet tarihi bilinmeyen bir top bulunmaktadır. Kale içinde Osmanlı dönemine ait mezar taşları da bulunmaktadır.
Seyyid Vakkas Türbesi:
Giresun’un Kapukahve mahallesinde bulunmaktadır. Hz. Muhammed’in ‘seyit’ soyundan gelmiş, Fatih Sultan Mehmet’in üç beylerinden, Osmanlı ordularının Giresun’un fethi uğraşları sırasında şehit düşmüş Seyyid Vakkas’a ait türbedir. Fatih Sultan Mehmet döneminde 15. Yüzyılda yaşamış olmasına rağmen türbesi 19. Yüzyılda yapılmıştır. Osmanlı mimarisinin tipik bir kümbet örneğidir.
Giresun’da nerede eğlenmeli?
Giresun’da gece eğlencelerinden daha çok gündüz aktiviteleri daha yoğundur. Akşam belirli restoranlarda canlı müzik olmaktadır. Gündüz birçok festivallere ve yayla şenliklerine ev sahipliği yapmaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu’ndan göçüp gelen tarihi ile sizi kucaklayan dağları, yem yeşil fındık bahçeleri, kemençeye eşlik eden yağmur sesleri ile sizi huzurun içine çeken şehir Giresun’a hiç vakit kaybetmeden uçak biletinizi almanızı öneririz.
Şimdiden rahat uçuşlar ve keyifli tatiller…