Tarihi M.Ö 3000 li yıllardan günümüze kadar uzanan Kütahya’nın,Antik çağlarda adı Romalılar tarafından ‘’Kotiaeion’’olarak bilinmekteydi.Şehrin Türklerin eline geçmesiyle adı Kütahya olarak değiştirilmiştir.
Muhteşem işlemeli çinileri ve tarihi yapılarıyla Türkiye’nin gözde şehirlerinden biridir Kütahya.Zafer Meydanı’nda bulunan çiniden yapılma Vazo heykeli şehrin simgesi konumundadır.
Kütahya’ya Ne zaman Gitmeli?
Kütahya’nın iklimi , İç Anadolu'nun soğuk iklimi ile Marmara ve Ege'nin ılık iklimi arasında bir geçiş özelliği gösterir.Şehrin doğusunda, yazlar sıcak ve kurak,kışlar soğuk ve yağışlıdır.Batıda ise daha ılıman bir deniz iklimi hüküm surer.Şehirde hava sıcaklıkları nisan ayı ile artmaya başlar.Kütahya’da gezilebilecek en güzel mevsim, bahar ve yaz aylarıdır.
Kütahya’ya Nasıl Gitmeli?
Kütahya’ya karayolu,demiryolu ve havayolu ile seyahat edebilirsiniz.Türkiye genelinde birçok ilden Kütahya’ya otobüs seferleri bulunmaktadır.
Bir diğer ulaşım yolu ise demiryoludur.Eskişehir,Balıkesir,Afyon ve Ankara’dan uzanan demiryollarının durakları arasında Kütahya’da yer almaktadır.
Havayolu ulaşımını tercih edecek olan yolcularımız , şehir merkezine 43 km uzaklıkta bulunan ve Türkiye’nin en büyük dördüncü havalimanı olan Kütahya Uluslararası Zafer Havalimanı’nı kullanabilirler. İstanbul’dan Kütahya’ya seyahat etmek isteyen yolcularımız, Turkish Airlines’ın direkt seferlerinden yararlanabilirler.
İzmir, Antalya, Adana ve Ankara gibi diğer büyük şehirlerimizden Kütahya’ya gitmek isteyen yolcularımız için İstanbul üzerinden aktarmalı uçuşların mevcut olduğu bilgisini paylaşmak isteriz.
Seyahat planlarınızı yapmaya başladığınız an Erzincan uçak biletini alırsanız erken rezervasyon ayrıcalıklarından yararlanarak en hesaplı Kütahya biletini kolayca bulabilirsiniz.
Kütahya’da Nerede Kalmalı?
Termal turizmin geliştiği bir şehir olan Kütahya’da, 4-5 yıldızlı termal oteller bulunmaktadır.Termal oteller dışında, Adnan Menderes Bulvarı,Atatürk Bulvarı ve Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda çok sayıda butik,apart,apart otel ve pansiyonlar bulunmaktadır.Qtahya Otel,Esquven Suite Home Apart,Hilton Garden ve Grand Çınar Hotel bu seçeneklerden sadece birkaçıdır.
Kütahya’da Ne Yemeli-İçmeli?
Evliya Çelebi’nin kenti Kütahya’da,Çinileri ve termal sularıyla olduğu kadar tarihi zenginliğiyle de gönüllerde taht kurmuştur ve kendine has yöresel lezzetleriyle meraklıları kendine çekmektedir.Çorbalardan,salatalara,salatalardan tatlılara,tatlılardan ana yemeklere kadar geniş bir mutfak kültürüne sahiptir.Sıkıcık çorbası,yğurtlu çevirme çorbası,cimcik,şibitli tavuk tiridi,ilebada dolması,lokum,göveç,küp eti,güllaç,baklava,zerdeli pilav,mercimekli pilav ve dövmeç yörenin kendine has yemekleridir.
Kütahya’da sık tüketilen yöresel içecekler ise; loğusa şerbeti,gelincik ve gül şerbetidir.
Kütahya’da Alışveriş
Kütahya’da alışverişin kalbi Sera Alışveriş Merkezi’nde atmaktadır.Bu avm de birçok giyim,ayakkabı,teknoloji,aksesuar ve hediyelik eşya dükkanları bulunmaktadır.
Kütahya’dan yöresel bir alışveriş yapmak isteyen kişilere önerimiz,şehrin simgesi haline gelen çini ve porselen eşyalardır.El sanatlarının ileri düzeyde geliştiği Kütahya’da , tabakçılık,nalbantçılık,hasırcılık ve yemenicilik gibi birçok el emeğiyle üretilmiş ürünler bulunur.Hediyelik eşya alışverişi yapmak isteyenler bu eşyalara bakabilir.Tercihiniz çini eşyalardan yana olacaksa,Kütahya Çiniciler Çarşısı’nda uygun fiyatlı çiniler bulabilirsiniz.
Kütahya’da Nereleri Gezmeli?
Çini ve porselenleriyle,termal kaplıcarıyla,tarihi mekanları ve doğal güzellikleriyle , Kütahya gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir.
Domaniç Ebe Çamlığı Kent Ormanı :
Kütahya’nın Domaniç ilçesinde bulunan ve içerisinde 40 çeşit bitki türü barındıran, doğa harikası bir yerdir.Dünyada nadir bulunan ağaç türleri bu ormanda bulunmaktadır.Anadolu Selçuklu Dönemi’nde Ertuğrul Gazi’nin bu ormanda sıkça vakit geçirdiği bilinmektedir.
Asırlık ağaçların bulunduğu kent ormanı,doğa severlerin sık ziyaret ettiği alanlardan bir tanesidir.Her mevsim değişen,sarı,kırmızı,yeşil tonlarıyla,kaynak sularıyla ve farklı bitki türleriyle huzurlu bir atmosfere sahiptir.Doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir.
Aizanoi Antik Kenti:
Aizanoi, Kütahya şehir merkezine 58 kilometre uzaklıkta, Çavdarhisar ilçesinde bulunan antik bir kenttir.Öyle sanılıyor ki ismi Zeus'un kızı su perisi Erato ile Arkadya ulularından Kral Arkas'ın oğlundan gelmektedir.
Aizanoi kültürel yapısıyla sanat çevreleri tarafından ikinci Efes unvanını almıştır.Kütahya’nın tarih turizmi açısından gelişmesinde önemli bir rol oynayan Aizanoi,dünyada eşi benzeri olmayan pek çok yapıya sahiptir.Bu yapılardan bazıları, 15 bin kişilik tiyatro salonu ve 13 bin kişilik stadyum kompleksi,Zeus tapınağı ve Meter Steunene kutsal alanıdır.
Roma döneminde, 80 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen bu kentte,nekropoller,su yolları,kapı yapıları,beş köprü,iki agora ve daha birçok tarihi yapı bulunmaktadır.Bu antic kente giriş ücreti 5 tl’dir.
Frig Vadisi:
M.Ö 900-600 yıllarında Friglerin yaşadığı bu bölgede; çeşitli anıtlar,ören yerleri,peri bacaları ve yer altı şehirleri bulunmaktadır.Tanrıça Kybele için yapılmış birçok tapınak,sunak ve kaya mezarları da önemli tarih yapılarıdır.
Kütahya Kalesi:
Kütahya Hisar Tepesi’nde bulunan bu yapının da , eski birçok yapıda olduğu gibi bir efsanesi var. Efsaneye göre, bir zamanlar bu bölgede bir minareden uzun boylu, olağan üstü, dev gibi, güçlü ve iri adamlar yaşarmış. Susayıp eğildikleri zaman şehre 3 km uzaklıktaki Felent çayından su içebilirlermiş. Oldukça da uzun ömür sürerlermiş. Günün birinde bu adamların lideri olan kişi onlara yan yana dizilmelerini emretmiş. Yan yana dizildiklerinde bir ucu Nemrut kayasına diğer ucu da Yoncalıya uzanmış. Nemrut kayasından oda büyüklüğünde kaya parçaları kestirerek, elden ele Gulam köyünde işlenerek, Hisartepe’ye taşınmış. Söylentilere göre bugünkü Enne köyünün adı bu olaya dayanmaktaymış. Önceden elele olan köyün ismi, zamanla Enne adını almış. Kaleyi bu dev adamlar inşa etmişler, fakat oldukça uzun bir zaman almış. 1000 yaşına yaklaşan bu adamların liderinin, bıyıkları daha yeni yeni terlemeye başlamış olan 300 yaşında bir oğlu varmış ve aniden ölmüş. O ana kadar ölümle ilk defa karşılaşan babanın omuzları çöker ve kaleye bakarak; “Üçyüz yaşında oğlum öldü hamı traş, Bu diyarda ölüm olduğunu bileydim, koymazdım taş üstüne taş” der, ağlarmış.
Dönenler Mevlevihanesi:
Kütahya Mevlevîhânesi, veya Erguniye Mevlevîhânesi Kütahya ilinin Merkez ilçesine bağlı Börekçiler Mahallesi sınırları içerisinde yer alan, Mevlevî tarıkatı dergâhıdır.Dönenler Mevlevihanesi,Konya ve Afyon’da bulunan mevlevihanelerden sonra en önemli Mevlevi dergahıdır.Mevlevi kültüründe önemli bir yere sahip olan bu dergah,Kütahya’da görülmesi gereken en önemli yerlerden biridir.
Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi:
Dumlupınar ilçesinde yer alan bu müzede,Kurtuluş Savaşı’ndan kalan silahlar,kılıçlar ve savaş dönemine ait fotoğraflar sergilenmektedir.1997 yılından beridir ziyarete açıktır ve özel müze statüsünü taşımaktadır.
Dumlupınar Şehitliği:
Dumlupınar Şehitliği,Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde hayatını kaybeden askerlerin hatırasıiçin yaptırılmıştır.Bu şehitlikte,muharebede hayatını kaybeden 500 er ve 100 subayın mezar taşı yer almaktadır.Şehitlikte mezar bölümü dışında,otopark,namazgah ve şadırvan bölümleri mevcuttur.Şehitlikte, 4 anıt bulunmaktadır.Bu anıtlar; Atatürk Anıtı,İnönü Anıtı,Fevzi Çakmak Anıtı ve Kurtuluş Savaşı Anıtı’dır.
Kütahya Çinili Camii:
1973 yılında yapılan camii , ik katlıdır v içi dışı tamamen çinilerle kaplıdır. Orta Asya Türk mimarisi örnek alınarak yapılan bu camii tek kubbeli ve sekizgen şekildedir.Kubbenin içi hat sanatıyla süslenmiştir.Bu yapı Ressam Ahmet Yakupoğlu tarafından Kütahya sanat koleksiyonuna katılmıştır.
Kütahya Çini Müzesi:
Kütahya Çini Müzesi’nde 14.yüzyıldan günümüze dek yapılan vazo,kitabe,tabak,pano ve ev gereçleri gibi çeşitli çini eserleri sergilenmektedir.Müzenin girişinde,dünyanın en büyük kitabelerinden biri bulunmaktadır.
Kütahya Arkeoloji Müzesi:
Arkeoloji Müzesi ,1314 yılında Umur Bin Savcı tarafından yaptırılan Vacidiye Medresesi’nin binasındadır.Medresesinin mimarisinde Selçuklu izleri bulunmaktadır.Müzede;Hitit,Helenistik,Bizans,Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi eserler bulunmaktadır.Bu müze Kütahya için önemli bir değerdir.
Kütahya’da Nerede Eğlenmeli?
Kütahya’da gece hayatı pek gelişmemiştir. Tercihiniz gece eğlencesinden yanaysa çeşitli canlı müzik programlarıyla var olan Medusa Bar’da vakit geçirebilirsiniz.
Gece hayatı dışında Kütahya’nın güzelliklerini daha yakından görebilmek ve rüzgarı saçlarınızın arasında hissederek renkli bir aktivite yapmak istiyorsanız Frigya Vadileri boyunca yapılan bisiklet ve motor turlarına katılabilirsiniz.
Kütahya uçak bileti ve konaklama fırsatı yakaladıktan sonra geriye sadece porselenleri,çinileri, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle hayat bulmuş Kütahya’nın keyfini çıkarmak kalıyor.
Şimdiden rahat uçuşlar ve keyifli tatiller…