Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yukarı Mezapotamya Havzası denilen bölgede yer alır. Bu bölge içerisinde Dicle ve Fırat nehirleri bulunmaktadır. Mardin’in kuruluşu Pers hükümdarının Marde isimli bir kavmi bu bölgeye yerleştirmesi ile meydana gelmiştir. Dolayısı ile şehrin ismi de buradan gelmektedir.
M.Ö. 2820 yıllarına dayanan Mardin’in yazılı tarihi Sümerlerin şehri hükmü altına alması ile başlamıştır. Daha sonra Akadlar bu bölgeyi ele geçirmişlerdir. M.Ö. 2500 yılında ise Sümerler ile Akadlar anlaşarak Akad – Sümer Devletini kurmuşlardır. Bundan sonra da yine milattan önce 2200’lü yıllarda Babil hükümdarlığı altına girmiştir. M.Ö. 1925 yılında ise Mardin Hititler tarafından işgal edilmiş, ancak sadece bir yıl şehirde kalmışlar sonrasında da şehri terk etmişlerdir. Midiller gelip bu çevreyi ele geçirmiş ve 500 yıl bu medeniyetin egemenliği altında hüküm sürmüşlerdir. Bir süre sonra şehir Asurluların eline geçmiş, daha sonra da Urartular, şehri ele geçirmiştir. Daha sonra sırasıyla Persler, Büyük İskender, Roma, Bizans gibi İmparatorlukların hâkimiyeti altına girmiştir.
692’de Emevilerin hâkimiyetine girmiştir. Selçuklular da dâhil olmak üzere daha birçok hâkimiyet altına giren Mardin 1517 yılında Osmanlı topraklarına katılmış. Daha sonra birçok işgale uğrasa da hale Türk toraklarındadır. İklimi karasal olan bu şehirde ekonomi ise tarım, hayvancılık ve ticarete dayalıdır. Ancak GAP projesinin tamamlanmaması sebebi ile tarım daha fazla gelişememiştir.
Mardin’e Ne Zaman Gidilir?
Mardin şehrimiz ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Şehirde karasal iklim hâkimdir. Buna bağlı olarak yazlar sıcak ve kurak kışlar ise soğuk geçmektedir. Mardin’e gitmek isteyip de en uygun zamanı merak edenlere açıklık getirelim. Mardin seyahati için en uygun zaman, Nisan ayından başlayıp ve Haziran ayının sonlarına doğru olan süredir. Ayrıca Eylül ayından itibaren Kasım ortasına kadar gezmek için en uygun zamanlardır. Bunun dışında kalan aylarda genel olarak ya çok soğuk ya da çok sıcak bir hava ile karşılaşırsınız. Tabi yine de tercih sizin kendiniz için en uygun zamanı siz belirleyeceksiniz.
Mardin’e Nasıl Gitmeli?
Mardin şehrine gitmek için birçok alternatif bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi havayolu seyahatidir. Bunun dışında karayolundan otobüsler aracılığı ile ya da kendi aracınız ile seyahat edebilirsiniz. Ancak uçakla seyahat etmek hem daha kısa sürdüğünden hem de daha rahat olduğundan en avantajlı olan seyahat yoludur.
İstanbul Mardin uçak bileti almak isteyen yolcularımız için AnadoluJet ve Pegasus Hava Yolları’nın Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan, Türk Hava Yolları’nın ise Atatürk Havalimanı’ndan tarifeli seferleri olduğunu hatırlatmak isteriz. Ankara veya İzmir’den uçacak yolcularımız için Kars’a direkt uçuş bulabilmek mümkündür. Diğer direkt ve aktarmalı Kars uçuşları için sitemizden inceleme yapabilir size uygun tarihteki tüm uçuş saatlerini ve uçak bileti fiyatlarını mukayese edebilirsiniz.
Erken rezervasyon fırsatlarını veya havayollarının indirim kampanyalarını takip ederseniz en ucuz Mardin uçak biletini satın alabilirsiniz.
Mardin’de Nerede Kalmalı?
Mardin’e gittiğinizde birçok otel alternatifi ile karşılaşacaksınız. Bunun dışında apartlar ve kiralık dairelerde konaklama için başka alternatif olabilir. Hilton in Garden Mardin, Reyhani Kasri Otel, Erdoba Elegance Hotel and Convention Center, Gazi Konağı Butik Otel, Zinciriye Hotel, Dara Konağı, Maridin Hotel, Antik Tatlıdede Konağı, İzala Butik Hotel, Tughan Otel, Darius Konağı gibi küçük, büyük, butik vs. birçok otel alternatifi bulunmaktadır. Ayrıca bu otel fiyatlarını kendiniz için ekonomik bir hale getirmek istiyorsanız kesinlikle erken rezervasyon yaptırmalısınız.
Mardin’de Ne Yemeli-İçmeli?
Mardin Mezapotamya kültürlerinin birçoğunu üzerinde barındırdığı için bu farklılığı yemeklerinde de barındırır. Mardin mutfağında et ve süt ürünleri oldukça fazla kullanılır. Güneydoğu Anadolu yöresinin klasik etli, baharatlı, yağlı yemekleri Mardin mutfağında da hüküm sürmektedir. Mardin’in en popüler yöresel yemekleri: Kiş Çorbası, Kaburga Dolması, Şişme Sarma, Ihbezlazmi, Cevizli Kitel Raha, Soğan Kebabı, Kayısılı İşkembe dolması, Mardin Çöreği, Sembüsek, Kahriyat Tatlısı, Mazıdağı Usulü Havuçlu Pilav, Ekşili Karışık Dolma, İkbebet, Mardin Kebabı’dır. Bu farklı lezzetlerden en az üç beş tanesini deneyimlemeden dönmemenizi öneririz.
Mardin’de Nereleri Gezmeli?
Zinciriye Medresesi
Mardin ilinin merkez ilçesinde yer alan bu medresenin mimarisi oldukça dikkat çekmektedir.
Mardin Ulu Camii: Mardin şehrinin en eski cami olan Ulu cami, Mardinin tam ortasında yapılmıştır ve inşa edildiği tarih bilinmemektedir.
Anzavur Kalesi
Nusaybin ilçesinde yer alan Anzavur Kalesi 970 yılında inşa edilmiştir. Yapımında moloz ve kesme taş kullanıldığı görülmekte olup, 14 burca ve 2 gözetleme kulesine sahiptir.
Gurs Vadisi
Burası bir doğa harikasıdır. Mardin’de kesinlikle görülmesi gereken yerler arasındadır. Şehir merkezinde hava sıcaklığı 45-50 dereceyken, vadide sıcaklığın 30 dereceye kadar düştüğünü göreceksiniz. Vadinin içindeki dere yatağı ve şelaleleri gerçekten unutulmayacak güzellikte. Fotoğraf makinanızı almayı unutmamanız tavsiye ederiz.
Turabdin Platosu
Bu plato Tanrı Hizmetkârları Dağı olarak adlandırılmakta olup Yukarı Mezapotamya’da yer almaktadır. Bölge sınırları içerisinde birçok manastır ve köy bulunuyor. Mor Gabriel Manastırı ve Turabdin Köyleri'nden Midyat Zaz bu platoda gezebileceğiniz otantik yerler arasındadır.
Rabbat Kalesi
Rabbat Kalesi’de birçok kalenin yer aldığı Mardin’in tarihi yapıları arasında yer almaktadır.
Mardin Evleri
Güneydoğu Anadolu’yu yansıtan bu yapılar, sarı taştan yapılmıştır. Oldukça hoş mimarisi olan bu Mardin evlerinde taş işçiliği göze çarpmaktadır.
Mor Yakup Kilisesi
Nusaybin ilçesinde bulunan bu kilise M.S. 419 yılında inşa edilmiştir.
Mardin Kalesi
Bu kale Pers, Roma, Sümer ve birçok medeniyetin kullandığı çok önemli bir kaledir. Kartal yuvası olarak da isimlendirilen bu kale Mardin’e gidildiğinde kesinlikle görülmesi gereken tarihi yapılardandır.
Ayrıca Marufiye Medresesi, Muzafferiye Medresesi, Altunboğa Medresesi, Dara Harabeleri, Şehidiye Medresesi, Mor Gabriel Manastırı, Marin Merdis Kalesi, Mor Dimet Manastırı, Pamuk Camii, Mardin Müzesi diğer görülmesi gereken tarihi ve turistik yapılardır. Mardin şehrinin birçok medeniyeti yüzyıllar boyunca misafir etmesi sebebi ile tarihi dokusu bakımından en önemli şehirlerimizdendir. Vaktiniz olduğu sürece muhakkak tarihi yerleri gezin.
Mardin’de Nerede Eğlenilir?
Mardin’e gittiniz ve nerede eğlenebileceğinizi mi merak ediyorsunuz? Eğer eğlenceden kastınız barlar ve gece kulüpleri ise üzülerek belirtmeliyiz ki Mardin bu açıdan size aradığınızı verecek bir yer değil. Ancak eğlenceden kastınız, tarihi, doğal güzellikler ve manzara keyfi ise doğru yerdesiniz; nehirleri, kaleleri, taş evleri, geceleri ışıkların yanması ile şamdan gibi görünen bir şehir Mardin. Burada gezeceğiniz her mekânda ayrı bir kültür, ayrı bir doku, ayrı bir tat bulacaksınız. Bunun dışında tabi ki kafeler ve Mardin yöresel yemeklerini yapan mekânlar da kesinlikle uğrak yeriniz olmalı. Mardin kebabından, İçli köfteye, Sembüsek’den, Mardin Çöreğine neler neler, ne lezzetler…
Yemek yemeği seviyorsanız kesinlikle çok eğlenecek ve çok zevk alacaksınız bu geziden, hiç şüpheniz olmasın. Şehrin tarihi yerlerinden, güzelliklerinden, Mardin’in güzel yemeklerinden mahrum kalmamak için yapmanız gereken tek şey Mardin’e gelmek ki, bunun için erken rezervasyon yaptırıp ucuz Mardin uçak bileti satın alarak, kısa bir sürede Mardin’e gelebilir hem de bunu oldukça uygun bir fiyata yapabilirsiniz. Mardin’e en uygun bilet fiyatlarını sitemiz üzerinden kontrol edip erken rezervasyon yapabilirsiniz.