Kolayyolculuk loading
Lütfen bekleyiniz
En Ucuz Uçak Biletini Buldunuz

Malatya Uçak Bileti ve Seyahat Rehberi

Malatya Uçak Bileti

Malatya, Türkiye'nin en kalabalık yirmi yedinci şehridir. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük şehri olan Malatya, Yukarı Fırat Bölümü’nde bulunur. İlk olarak Hitit döneminde kurulmuştur. O günden bugüne el değiştirerek yıkılıp yeniden yapılarak günümüze kadar gelmiştir.

Malatya, kayısı diyarı olarak bilinir. İlde yetişen kayısılar, dünya genelinde ünlüdür ve kuru kayısı üretiminin % 80'ini Malatya Ovası’nda bulunan kayısı bahçelerinden sağlamaktadır.

Malatya'nın adı Kültepe tabletlerinde Melita olarak, Hitit tabletlerinde "Maldia" olarak geçmektedir.

Eski çağ coğrafyacılarından Strabon, Malatya'yı, kesin olarak belirtmemekle birlikte, Komagene sınırında Kapadokya Krallığı’nın (MÖ 280-212) on valiliğinden biri olarak göstermiştir.

Malatya'nın isim kökü Hititçede bal anlamına gelen "melid"den türediği ve Hitit kitabelerinde "öküz başı ve ayağı" ile ifade edildiği belirtilmiştir. "Melit+ava" ise "bal ülkesi" anlamına gelmektedir. Sonra bu isim "Meliddu", "Melide", "Melid", "Milid", "Milidia", "Melitea" olarak kitabelerde geçmiştir. Malatya'yı ele geçiren Araplar, şehre "Malatiyye" ismini verdiler. Türklerin Malatya'yı fethetmesiyle isim bugünkü halini aldı. 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti ile isim Malatya olarak resmileşmiştir.

Malatya’ya Ne Zaman Gitmeli?

Malatya’da sert karasal iklim hüküm sürer. Denizden uzak ve yüksek ovaya kurulu şehirde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır. En yağışlı mevsim ilkbahardır. Sıcaklık temmuz ve Ağustos aylarında çok fazla artar, en soğuk ayları ise Ocak ve Şubattır. İklim koşullarını göz önünde bulundurursak Malatya’ya seyahat etmek için en uygun zaman İlkbahar ve Sonbahar aylarıdır.

Malatya’ya Nasıl Gitmeli?

Malatya’ya gitmek için birçok alternatifiniz bulunmaktadır. Bu seçenekler havayolu, karayolu, demiryolu ve kendi özel aracınız ile seyahat etmektir.Malatya’ya gelmenin en kolay yolu havayolu ile gelmektir. Türk Hava Yolları’nın, Pegasus Hava Yolları’nın, Anadolujet’in ve Onur Air’in her gün Atatürk Havaalanı ve Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Malatya Erhaç Havalimanı’na direkt uçuşları vardır.

Ankara Esenboğa Havaalanı’ndan da, Anadolujet ile Malatya’ya direkt ve İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı veya Atatürk Havaalanı aktarmalı uçuşları bulunmaktadır. Ayrıca, İzmir ve Antalya’dan Onur Air, Anadolu jet ve Türk Hava Yolları’nın İstanbul ve Ankara aktarmalı uçuşları bulunmaktadır.

Şehre uzaklığı 34 km olan havaalanından düzenlenen özel servisler ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Seyahat planınızı yapıp biletinizi birkaç hafta öncesinden alırsanız ucuz uçak bileti bulabilmeniz mümkün. Zaman zaman havayolu şirketlerinin düzenlediği kampanyalardan faydalanarak da seyahatiniz için gereken ucuz Malatya uçak biletini elde etmek oldukça kolay.

.

Malatya’da Nerede Kalmalı?

Malatya; Akçadağ, Arguvan, Arapgir, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge, Yazıhan ve Yeşilyurt olmak üzere 13 ilçeye ayrılır. Konaklamak için en çok tercih edilen bölge Merkez, Darende ve Yeşilyurt gibi turistik ve merkezi ilçelerdir. Bu ilçelerde her bütçeye uygun birçok otel, apart otel, konuk evi ve hostel gibi konaklama seçenekleri yer almaktadır.

Malatya’da Ne Yemeli-İçmeli?

Malatya mutfağı oldukça zengin bir yemek kültürüne sahiptir. Kendine has adetleri vardır. Hıdırellez’de ‘’hızır dökmesi’’,’’sehen kesmesi’’ gibi yemekler yapılır ve en az yedi komşuya dağıtılır. Düğünlerde üç çeşit üzerine, etli bulgur pilavı, tiritli yemek ve mevsime göre meyve, cacık veya salatadır.

Malatya yemek kültüründe ekmek çeşitleri oldukça fazladır. Tandır ekmeği, yufka ekmek, kınalı ekmek, taplama ekmeği, bazlama, ekşili ekmek, ballı ekmek, otlu ekmek, pileke, dönderme, taş küllüğü, tutmaç, saç yüzü ve yağlı ekmek başlıcalarıdır. Bunları lezzet duraklarınız arasına eklemeden Malatya tatilinizi tamamlamayın deriz.

Malatya mutfağında, çorbalar, yemekten önce tüketilir ve birçok çeşit vardır; mercimek çorbası, kavurmalı erişte bulgur çorbası, tarhana çorbası, kara çorba, pıtpıtı çorbası, gendirme çorbası, kulak çorbası, döğme çorbası, pirinç çorbası, ayali çorba, kelle paça, ekşili çorba, gurut çorbası ve mahlıta çorbaları sen sevilen çorba çeşitleridir.

Malatya mutfağında köftelerden bahsetmeden geçmek olmaz. Bunların en bilinenleri; analı kızlı, içli köfte, sumaklı ekşili köfte, sıkmalı köfte, elmalı köfte, kurşun geçmez köftesi, gilgirikli köfte, ciğer köftesi, haşhaşlı top köfte, kel köfte, ıspanaklı dolma köfte, yumru köfte, kabaklı çimdik köfte, etli çiğ köfte,keloğlan köftesidir.

Malatya’da Nereleri Gezmeli?

Arslantepe Höyüğü:

Arslantepe Höyüğü, Türkiye’nin en büyük höyüklerinden biri olup, Malatya’nın 7 km kuzeydoğusundaki Orduzu beldesinde, Karakaya Baraj Gölü’nün batısında yer almaktadır. M.Ö. 5.000’li yıllardan itibaren yerleşim alanı olmuş ve M.S. 2. Yüzyılda Romalılar şehri Fırat Nehri’ne yakın bir bölge olan bugünkü Battalgazi ilçesine taşıyınca önemini yitirmiş ve terk edilmiştir.

Battalgazi Ulu Camii:

Ulu Camii, Malatya’nın Battalgazi (eski Malatya) ilçesinde bulunur. Selçuklu hükümdarı İzzettin Keykavus tarafından 1219 yılında inşa ettirilmiş olan cami, belirli aralıklarla Selçuklu hükümdarlarınca restore ettirilmiştir. Genel yapısı itibariyle İran’daki Büyük Selçuklu camilerinin Anadolu’daki en önemli örneklerinden biridir. Çini süslemeleri ve tuğla işçiliğiyle göz alıcı bir mimariye sahiptir.

Yeni Camii:

‘’Hacı Yusuf Camii’’ olarak da biline Yeni Camii, Malatya şehir merkezinde yer alır. Cami ilk olarak 1843 yılında Hocazade Hacı Yusuf tarafından yaptırılmıştır. 2 Mart 1893’teki büyük depremde yıkılan caminin yerine bugünkü cami inşa edilmiş ve ilk camiden günümüze yalnızca minaresi yıkılmadan gelebilmiştir. 1912’de ibadete açılmıştır. Osmanlı mimarisinin en gösterişli örneklerinden biridir.

Kanlı Kümbet:

Battalgazi ilçesinin Meydan başı Mahallesi’ndeki eski mezarlığın içerisinde yer alır. 12.-13. Yüzyıla ait Selçuklu dönemi yapısı olduğu tahmin ediliyor. Döneminde idamda kullanıldığı bu sebeple kanlı kümbet adını alığı rivayetler arasındadır. Alt katı mumyalık, üst katı ziyaret yeri olarak inşa edilmiştir.

Taşhoron Kilisesi:

Ermeniler tarafından yapılmıştır. 18. Yüzyılın ikinci yarısında yapımı tamamlanmış olan kilise, 1.335 m2 alanda kuruludur ve kesme taşlarla inşa edilmiştir. Doğu Anadolu bölgesindeki tek kubbeli kiliselerin en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilir.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı:

1637 yılında yapılmıştır. IV. Murat’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından Halep Mimarbaşı Üstat Ebubekir tarafından, 76 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir. Sıralanmış dükkanların, külliye halinde yer aldığı bir yapıdır. Mustafa Paşa Kervansarayı bugün; resim, ebru, çini, seramik, tezhip, minyatür, hüsnü hat, bağlanma, keman, piyano ve ney eğitimi gibi sanatsal faaliyetler amacıyla kullanılmaktadır.

Eski Malatya Şehir Surları ( Malatya Kalesi):

Eski şehir surlarının yapımı, Roma İmparatoru Titus başlatmış ve Trainaus tarafından genişletilerek devam ettirilmiştir. Justinianos zamanında (527-565) ise surlar son halini almıştır. Roma Surları olarak da bilinen Eski Şehir Surlarının; Alacakapı, Sıptırızkapı, Müşakkapı ve Pazarkapı gibi tarihte ki önemli olaylara tanıklık etmiş 11 kapısı bulunmaktadır. Evliya Çelebi seyahatnamesinde, surların uzunluğunun 5100 adım olduğunu belirtmiştir.

Günpınar Şelalesi:

Günpınar Şelalesi, Darende ilçesine 8 km uzaklıktaki Günpınar köyünde bulunur. Şelalenin suyu üç kademe halinde, yaklaşık 40 metre yükseklikten dökülür. Su kaynağı güzergahına doğru yaklaşık 1.5 km. yürüyüş parkuru, doğal güzelliğin tadını çıkarmaya gelen misafirlerine etrafını saran yemyeşil ağaçları ile keyifli bir yolculuk imkanı sağlar.

Beşkonaklar Etrografya Müzesi:

Malatya şehir merkezinde, Beşkonaklar Caddesi üzerinde yer almaktadır. Müzede; yöre halkının geçmişte kullandığı günlük eşyalar, geleneksel kıyafetler ve yerel el işi sanat eserleri sergilenmektedir.

Yüzükler, cep saatleri, tesbihler, kazanlar, tepsiler, çakmaklar, ağırlık ölçü aletleri, aydınlatma araçları müzede sergilenen parçalar arasında yer almaktadır. Malatya kültürünü yakından tanımak istiyorsanız bu müzeyi muhakkak ziyaret etmelisiniz.

Malatya’da Nerede Eğlenilmeli?

Malatya da, her zevke hitap edecek şekilde, merkezde barları, türkü evleri, çeşitli kafeleri mevcuttur. Yoğunluk türkü barlar üzerine gelişmiştir. Malatya’ya özel yazılmış birden çok türkülerimizde buna en güzel örnektir.

‘’Malatya, Malatya bulunmaz eşin… Gönülleri coşturuyor, ayla güneşin’’ türküsünde de dediği gibi gönülleri coşturan güneşi, doğal manzarası ve Kayısı diyarı olarak Malatya’yı, ziyaret etmek için hiç vakit kaybetmeden uçak biletinizi almanızı öneririz.

Şimdiden rahat uçuşlar ve keyifli tatiller…

Kampanya ve avantajlardan önce sizin haberiniz olsun!